Een schoolplan is een plan, of ook wel instrument genoemd, die sturing moet geven aan het onderwijs en om planmatig te werken aan verbetering van de onderwijskwaliteit en leeropbrengsten. Een school is minstens een keer per 4 jaar verplicht om een ander schoolplan op te stellen, maar een school staat er vrij in om wellicht vaker een schoolplan te hebben. In zo’n schoolplan staat namelijk welke keuzes voor de komende periode worden gebruikt. De school mag ook zelf kiezen om hoe de schoolplan er uit komt te zien, maar een school moet uiteraard wel voldoende aan de wettelijke eisen.
Een effectieve schoolplan
Het hebben van een schoolplan laat zien waar de school zich op wil focussen en hoe de school het onderwijs wilt vormgeven. Het is ook aan de school zelf om zelf te bepalen of ze willen werken met een eenvoudig en compact schoolplan, of kiezen voor een wat uitgebreider schoolplan. Alle varianten zijn mogelijk, zolang het maar voldoet aan de aan de verplichte eisen. Het doel van een schoolplan is uiteraard dat het effectief werkt en dat het ook bruikbaar is om vooruitgang te boeken en dat het zorgt dat de kwaliteit van de school goed is.
Hoe moet een schoolplan eruitzien?
Wat al eerder gezegd werd, is het maken van een schoolplan helemaal aan de school zelf en dat geldt dus ook voor hoe het eruit komt te zien. Zo is de vormgeving dus helemaal vrij. De schoolplan moet er voor zorgen dat het werkt en het mag compact en eenvoudig overkomen, zolang het maar invloed heb op het proces. Bij een schoolplan kan je denken aan een brochure, een stappenplan of bijvoorbeeld een poster. Hier kan je ook weer kiezen voor het online aanbieden of op papier. Wil je meer informatie over het maken van een schoolplan, kijk dan eens op deze website www.stichting-leerkracht.nl